DIENSTENLeanRobotTechnologyTools

Wat is een Cobot?

Een Cobot is een Collaboratieve Robot. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veilgheidslimieten, zodat ze zonder hekwerken (na risicobeoordeling) letterlijk tussen en naast mensen kunnen staan. Deze robotarmen kan je met de hand tegenhouden.

Ter vergelijking, industriële robots zijn de grote, zware en sterke robots die je bijvoorbeeld kent uit de auto-industrie. Dit soort robots staan vastgeklonken op hun plek en hebben hekwerken nodig om werknemers af te schermen tegen de grote en zware robotarmen die dit werk doen.

Omdat de cobots kleiner zijn dan de meeste industriële robots, is het een compacte oplossing. Dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor werkvloeren waar niet veel ruimte is. Je kunt de cobot zelfs op een rails of aan het plafond monteren. De cobots zijn licht, ruimtebesparend en gemakkelijk te herbestemmen voor verschillende toepassingen zonder de indeling van uw productieomgeving te moeten veranderen. De cobot kan snel en gemakkelijk naar andere processen worden verplaatst en biedt de behendigheid (6 assen) om vele manuele taken te automatiseren.

De mogelijkheden voor robotisering van assemblage- of productielijn zijn enorm. Door de flexibele manier van programmeren en een verscheidenheid aan grijpers en andere toebehoren, kan een cobot vlot ingezet worden op vele klant specifieke processen. Operators zonder ervaring met programmeren kunnen cobots snel configureren en bedienen met een intuïtieve 3D-visualisatie. Beweeg de robotarm gewoon naar de gewenste waypoints of tik op een gebruiksvriendelijke touchscreen.

Het werk dat een cobot doet, is altijd hetzelfde. De cobot werkt met altijd dezelfde kracht en dezelfde route die jij bij hem in programmeert. Dat betekent dat de kwaliteit altijd hetzelfde is. Dus als consistentie in de productie voor je van belang is, dan is de cobot een goede keuze. De positionering repeteerbaarheid is uiteraard lang niet zo goed als bij een conventionele robot en is vaak beperkt tot 0.1mm. Werknemers die veel repeterend werk doen kunnen last krijgen van RSI of andere klachten. Een cobot kan producten repeterend hanteren tot 12 kg. Hiermee worden werknemers fysiek ontlast en dring je ziekteverzuim terug. Een cobot werkt overigens 24/7 als jij dat wilt.

Cobots passen uitstekend in de Industry 4.0 revolutie. Ze optimaliseren de productie, nemen zwaar en repeterend werk over en je kunt ze zelfs kwaliteitscontrole taken laten overnemen.

Ze zijn zeer flexibel inzetbaar:

  • Makkelijk programmeerbaar. Je kunt de route die de robotarm moet afleggen programmeren door de arm te pakken en de route op te nemen.
  • Laag in gewicht, waardoor hij makkelijk verplaatsbaar is. Je kan de cobot zelfs op een karretje plaatsen, waardoor je hem op meerdere plekken op de werkvloer kunt gebruiken.
  • Zet er een andere gripper op, her-programmeer hem en hij kan een andere toepassing krijgen.

Wil je meer weten over de toepassingsmogelijkheden van cobots binnen jou onderneming? Ik kom graag langs voor een vrijblijvend bezoek aan de werkvloer. Bel 06-15109944 of mail to*@sl****************.com

 

VIDEO

Klik hier voor een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen robots van Universal Robotos en het spuitgiet- en assemblage-proces bij Xiamen Runner.

Hoe lang zal het duren voordat de autonome robots van Boston Dynamics jou boodschappen gaan doen? Zie het filmpje elders in mijn blog.